lazy

واژه نامه پیچار

قابلیت تنظیم دور در اور فرز به زبان پیچار :

در اغلب اور فرز ها قابلیت تنظیم الکترونیکی سرعت، برای کنترل سرعت چرخش محور، به منظور افزایش دقت و ظرافت در کار تعبیه میشود. این قابلیت به صورت یک کلید چند حالته یا به صورت کلید گازی روی دستگاه قرار داده میشود. کنترل سرعت به وسیله کلید گازی، کنترل کاربر روی دستگاه را افزایش میدهد و برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیازمند مهارت بالای کاربر است.

قطر کولت اور فرز :

کولت به عنوان یکی از مهمترین قسمت های اور فرز مترادف با سه نظام در دریل، ماموریت دارد که تیغه را در خود جای داده و نگه دارد. قطر کولت ها معمولا در اندازه های 6 ، 8 و 12 میلی متر موجود هستند.

اسب بخار (Horse power) :

اسب بخار (Horse power) یکی از واحدهای اندازه گیری توان (انرژی تولید شده در واحد زمان) است. این اصطلاح در اواخر قرن هجدهم توسط مهندس اسکاتلندی “جیمز وات” برای مقایسه خروجی موتورهای بخار با اسب های بارکش به کار رفت. یک اسب بخار حدودا معادل 745.7 وات (ژول بر ثانیه) است.

TUV یا اتحادیه بازرسی و پایش فنی :

TUV یا اتحادیه بازرسی و پایش فنی (به آلمانی: Technischer Überwachungs Verein) با دارا بودن چندین زیرسازمان، به عنوان یک مشاور مستقل بر سلامت کارکرد  کالاها یا محصولاتی مانند محصولات کشاورزی، دودزایی وسایل نقلیه و استانداردهای ساخت موتورهای اتومبیل‌های سنگین و سبک و تأسیسات انرژی نظارت دارد.

ترمز الکترونیکی :

ترمز الکترونیکی باعث میشود که پس از رها کردن دکمه دستگاه، بالافاصله از حرکت بایستد. این امر با معکوس شدن جهت حرکت موتور محقق میشود. این قابلیت در دریل ها و فرزها و دیگر ابزار برقی، باعث افزایش ایمنی و جلوگیری از خطرات احتمالی میگردد.

پولی کش :

پولی کش یا بلبرینگ کش (Bearing Puller) ابزاری است برای بیرون آوردن بلبرینگ و پولی از روی شفت بدون آسیب رسانی به آن. این وسیله در دو نوع دستی و هیدرولیکی تولید میشود.

سه نظام :

سه نظام (Chuck) ابزاری است با مهار مته  که چرخش موتور را به آن منتقل میکند.

انواع فارسی بر کشویی و ثابت :

نوع کشویی فارسی بر ها دارای یک ریل حرکتی ست که بازوی حامل تیغه، قابلیت رفت و برگشت روی آن را داراست. در حالی که فارسی بر های ثابت این قابلیت را ندارند. فارسی برهای کشویی امکان برش قطعه های بزرگ و عریض را به کاربر میدهند، در حالی که وزن و قیمت آنها از نوع ثابت بیشتر است.

جنس تیغه اره های دستی :

جنس تیغه اره های دستی با توجه به کاربرد آنها متفاوت است. اره های دستی چوب بری از جنس فولاد ضد زنگ (Stainless Steel) ساخته میشوند، در حالی که برای ساخت اره های دستی آهن برمعمولا از فولاد HSS (High-speed Steel) استفاده میشود.

صفحه مدرج فارسی بر :

کاربرد اصلی فارسی بر، برش در زوایای دلخواه است که دقت این امر با استفاده از صفحه مدرجی که دستگاه روی آن سوار شده، ممکن میشود. این صفحات علاوه بر قابلیت تنظیم در تمام زوایا، در زاویه های پر کاربرد مانند 90 ، 60 ، 45 و 30 درجه خود به خود چفت شده و سرعت و راحتی کار را افزایش میدهند.

خط کش اره گرد بر :

جهت افزایش دقت برش در اره گرد بر، وسیله ای گونیا مانند بر لبه قطعه کار قرار میگیرد و در اندازه گیری طول برش کاربرد دارد.

رنده دستی :

رنده های دستی از لحاظ جنس بدنه به دو دسته چوبی و فلزی تقسیم میشوند.اما مهم ترین بخش یک رنده دستی، تیغه آن است که معمولا از جنس فولاد سخت ساخته میشود تا در مقابل سایش مقاوم باشد و به راحتی کند نشود. در حالی که برخی از آن ها قابلیت تیز شدن مجدد دارند. نکته مهم دیگر زاویه تیغه است که با استفاده از سیستم تنظیم عمق رنده کاری، کنترل میشود. هرچه زاویه تیغه بیشتر باشد، عمق کار بیشتر است و میزان بیشتری از قطعه را رنده میکند.

سری تاپ لاین (Top Line Series) رونیکس :

سری تاپ لاین (Top Line Series) رونیکس، دسته ای از محصولات برند رونیکس هستند که با کیفیت بالاتر و جهت فعالیت حرفه ای طراحی شده اند.

دستگاه گیربکس دار :

در موتور های الکتریکی، سرعت و قدرت در مقابل هم قرار دارند. به این معنی که هرچه سرعت چرخش بالا رود، قدرت(گشتاور) کاهش می یابد. در مواردی که (مانند سوراخکاری اجسام سخت) نیاز به قدرت بیشتری داریم، گیربکس به یاریمان می آید. دستگاه های دارای گیربکس، با استفاده از یک کلید، امکان انتخاب حالت سرعت بالا یا قدرت بالا را مهیا میکنند.

توالی سنج فاز :

توالی سنج فاز (Phase rotation meter) برای  تعیین جهت گردش فاز مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاه برای جلوگیری از ایجاد آسیب در موتورها و تجهیزات حساس به دلیل جهت نادرست جریان، کاربرد دارد.

توان موتور :

به زبان ساده توان موتور را میتوان قدرت موتور نامید. در علم فیزیک، توان (Power) به میزان جابه‌جایی، دگرگونی یا استفاده ی انرژی در واحد زمان، اطلاق میشود. یکای این کمیت ژول بر ثانیه (J/S) یا همان وات (W) است.

سرعت در حالت بی باری :

به تعداد دوری که یک دستگاه به صورت آزاد در مدت یک دقیقه میچرخد را سرعت در حالت بی باری مینامند. بالاتر بودن این پارامتر نشان دهنده چالاکی بیشتر دستگاه است. در دستگاه هایی که امکان کنترل سرعت وجود دارد این پارامتر به صورت بازه ای بیان میشود. در دستگاه هایی که دارای گیربکس دو یا چند حالته هستند نیز، به صورت دو یا چند بازه مشخص میگردد.

درایو بکس :

منظور از درایو بکس، نوک شفت خروجی از دستگاه است که به انتهای سری بکس متصل می شود و به شکل چهار وجهی است. درایو بکس ها دارای اندازه های استاندارد بر واحد اینچ هستند. ¼ inch  (یک چهارم اینچ) کوچکترین سایز درایو بکس می باشد و به ترتیب تا  3/8  inch  ،  ½ inch  ،  ¾ inch  ،  1 inch  و 1 ½ inch وجود دارد.  

دسته ضد لرزش ارگونومی :

ارگونومی رشته ای علمی است که برای بهینه سازی رفاه انسان در طراحی و عملکرد کلی سیستم ها کاربرد دارد. دسته ضد لرزش ارگونومی، مانع از انتقال لرزش های دستگاه به دست کاربر میشود و فشار ناشی از کار با ابزارآلات پر قدرت را کاهش میدهد.

چراغ حین کار سنگ رومیزی :

در برخی مدل های سنگ رومیزی چراغی تعبیه شده که در شرایط کم نوری، به افزایش دقت کمک میکند.

ضد چسبندگی (Anti-Stick) :

ضد چسبندگی (Anti-Stick) یا قابلیت در اینورترهای جوشکاری است. هنگامی که حین عملیات جوشکاری، دستگاه احساس کند که الکترود به قطعه جسبیده است، جریان کار را متوقف کرده، و اجازه میدهد به راحتی آزاد شود.

عایق دوبل (Double Insulated) :

نوع دیگر کلاس های حفاظتی عایق دوبل (Double Insulated) است. در این حالت، بین قطعات الکتریکی دستگاه و بدنه، دولایه عایق نارسانا تعبیه میشود. با اینکار در صورت بروز هرگونه خرابی یا اتصالی، خطری کاربر را تهدید نمیکند.

عمق برش :

یکی از مشخصه های مهم دستگاه های برش، میزان برش عمودی در قطعه است که عمق برش نامیده میشود. این فاکتور به صورت فاصله عمودی از دستگاه تا آخرین نقطه بریده شده مشخص میگردد. در مشخصات فنی دستگاه هایی که برش زاویه ای انجام میدهند، عمق برش در حالت بیشینه آن، یعنی حالتی که تیغه بر قطعه کار عمود است، بیان می شود. عمق برش به عواملی مانند قطر تیغه، زاویه برش و فاصله بین قطعه و دستگاه بستگی دارد.

فرکانس (Frequency) :

فرکانس (Frequency) یا بسامد، تعداد تکرار یک رخداد در واحد زمان است. یکای آن هرتز (Hz) به احترام فیزیکدان آلمانی نامگذاری شده است. یک هرتز به این معنی ست که یک رویداد، یکبار در هر ثانیه اتفاق می افتد.

برق شهری به عنوان منبع توان الکتریکی جریان متناوب، دارای دو مشخصه اصلی ولتاژ و فرکانس است. منظور از فرکانس برق، تعداد دفعاتی ست که جریان، در یک ثانیه کل مدار را طی میکند. برق شهری در ایران دارای واتاژ 220 ولت و فرکانس 50 هرتز میباشد. یعنی جریان الکتریکی در هر ثانیه 50 بار کل مدار را طی میکند. 

قابلیت چپ گرد و راست گرد :

چپ گرد یا راست گرد به جهت چرخش دریل اطلاق میشود. در حالت عادی مته ها به صورت راست گرد (ساعت گرد) میچرخند. هنگام استفاده از دریل برای باز و بست پیچ، تغییر جهت چرخش لازم است. زیرا جهت ساعت گرد تنها برای بستن پیچ ها کاربرد دارد و برای باز کردن پیچ ها باید به صورت چپ گرد (پاد ساعت گرد) دوران کنند. این قابلیت توسط دکمه ی دو حالته‌ای که بالاتر از دکمه اصلی دریل قرار دارد انجام می‌شود.

قابلیت چکشی دریل :

دریل های چکشی عموما از دریل های ساده قوی تر هستند و برای سوراخکاری در سنگ و بتن کاربرد دارد. این مکانیزم با ایجاد رانش های کوتاه چکشی باعث نفوذ راحت تر به اجسام سخت می شود. دو چرخ دنده در تعامل با یکدیگر، هنگام چرخش مته ، ضربات چکشی را ایجاد میکنند. این ضربات به طور معمول با سرعت هزار تا ده ها هزار بار در دقیقه نواخته میشوند. تقریبا همیشه کلید قطع و وصل حالت چکش تعبیه میشود تا در صورت نیاز به عنوان دریل معمولی به کار برده شود.

قابلیت کنترل سرعت :

این قابلیت با تعبیه کلید دیمر دار امکان پذیر میشود. به صورتی که با فشار بیشتر کلید، سرعت عملکرد نیز افزایش می یابد. این قابلیت برای باز و بست پیچ و همچنین جلوگیری از سر خردن مته در شروع سوراخکاری سطوح صیقلی، کاربرد دارد.

قطر صفحه :

یکی از مشخصات مهم در ابزار برش، قطر صفحه آن است. این عدد که معمولا بر حسب اینچ بیان میشود، بیانگر بیشینه قطر قابل استفاده در دستگاه است. هرچند قطر صفحه برش به معنای عمق برش تیغه نیست، اما با آن رابطه مستقیم دارد.

کارکرد پیوسته :

کارکرد پیوسته در یک دستگاه به حجم مخزن انرژی آن بستگی دارد. کارکرد پیوسته، مدت زمانی است که دستگاه میتوتند با مخزن پُر (باک بنزین پر یا باتری فول شارژ) بی وقفه به فعالیت ادامه دهد تا مخزن انرژی آن خالی شود.

کانال مکش گردو غبار :

در هنگام کار با ابزار های مخصوص برش، سایش و سوراخکاری گرد و خاک زیادی تولید میشود که سرعت و کیفیت کار را کاهش میدهد. به همبن دلیل برخی مدل ها کانالی برای مکش گرد و غبار تعبیه شده است که یا به یک کیسه منتهی میشود یا لوله ی جارو برقی صنعتی.

صدا خفه کن در ابزار بادی (Pneumatic mufflers) :

قطعه ای برای تخلیه آرام هوای فشرده شده از دریچه هوای ابزار است که به حفظ سلامت شنوایی کمک میکند.

کلاچ ایمنی(ترمز ایمنی) :

هنگامی که تیغه یا مته دستگاه در سطح کار گیر کند و دستگاه توان حرکت آن را نداشته باشد، موتور به صورت خودکار، از کار باز می ایستد تا از آسیب محفوظ ماند.

دستگاه کاهنده ولتاژ (Voltage Reduction Device) یا VRD :

قابلیتی در اینورتر های جوشکاری است که ایمنی کاربر را افزایش میدهد. این قابلیت، ولتاژ مدار باز (هنگامی که الکترود از قطه جدا شده و جوشکاری انجام نمی شود) را کاهش میدهد. به بیان دیگر در هنگام مکث های بین جوشکاری، در صورت تماس سهوی با الکترود، از آسیب شدید جلوگیری میکند.

کنترل استارت (Restart Protection) :

به قابلیتی اطلاق میشود که در هنگام فعالیت دستگاه الکتریکی و قطع جریان برق و توقف حرکت دستگاه، اگر جریان برق دوباره وصل شود، دستگاه شروع به حرکت نمیکند. این قابلیت برای جلوگیری از حوادث غیر مترقبه تعبیه شده است. کاربر برای راه اندازی مجدد دستگاه باید یکبار آن را خاموش و روشن کند.

کنترل گشتاور(Torque Meter) :

کنترل گشتاور(Torque Meter) یا کلاچ (Clutch) در پیچ گوشتی ها برای کنترل نیروی وارد بر پیچ کابرد دارد. در مواردی که پیچ در یک سطح چوبی یا پلاستیکی وارد میشود، در صورت اعمال نیروی بیش از اندازه، احتمال شکستن سطح و یا گشاد شدن محل پیچ وجود دارد. بنابراین با تنظیم ترکمتر، بعد از رسیدن به گشتاور مورد نظر، چرخش متوقف می شود.

گیرنده نگهدارند فارسی بر :

در اغلب فارسی برها گیره ای پیچی تعبیه شده که با ثابت نگه داشتن قطعه بر روی میز کار، علاوه بر کاهش خطرات، ظرافت و دقت برش را افزایش میدهد.

لیزر در فارسی بر :

در برخی فارسی برها برای افزایش سرعت و دقت در برش، یک لیزر (Laser) کوچک تعبیه میشود که مسیر برش تیغه را به صورت یک خط روشن مشخص میکند.

ولتاژ باتری (Voltage) :

تقریبا اصلی ترین ویژگی یک باتری، ولتاژ آن است. ولتاژ همانند یک نیروی ذاتی عمل می‌کند که باعث می‌شود الکترون‌ها به سمت دیگر باتری حرکت کنند. در صورت یکسان بودن سایر پارامتر ها بین دو باتری، ولتاژ هرکدام بالاتر باشد، انرژی ایجاد شده از آن بیشتر است.

ظرفیت باتری (Amperage) :

این پارامتر، بیانگر میزان بار ذخیره شده در باتری است. این بار ذخیره شده، از باتری خارج شده و خود را به صورت جریان نشان میدهد. به بیان دیگر میزان آمپر(جریان) تولیدی در واحد زمان را ظرفیت باتری گویند. هرچه آمپراژ باتری بالاتر باشد، زمان خالی شدن شارژ آن طولانی تر خواهد بود.

نوع باتری (ساختار شیمیایی) :

به طور عمده، باتری های موجود در بازار به دو مدل نیکل-کادمیوم(Ni-Cd) و لیتیوم-یون(Li-Ion) تقسیم میشوند.

مزایای باتری نیکل کادمیم :

سرعت بالای شارژ و دشارژ – طول عمر سیکلی بالا – تحویل‌دهی حداکثری ظرفیت در هنگام دشارژ – محدوده‌ی دمای کاری بالا – ارزان قیمت

معایب باتری نیکل کادمیم :

دشارژ خود به خودی بالا – چگالی انرژی پایین – بروز اثر حافظه – بسیار خطرناک برای محیط زیست

مزایای باتری لیتیم یون :

چگالی انرژی بالا – نرخ دشارژ خود به خودی پایین – عدم بروز اثر حافظه –  شرایط نگهداری بسیار خوب – طول عمر بالا  – غیر سمی – حجم و وزن پایین – سرعت شارژ بالا – پایداری شیمیایی و دمایی بالا در در شرایط مختلف

معایب باتری لیتیم یون :

قیمت بالا – نرخ تخلیه‌ی پایین – کهنه شدن حتی در حالت عدم استفاده – عدم کارایی خوب در دماهای بالاتر از 30 درجه

مقاومت کششی (Tensile Strength) :

مقاومت کششی (Tensile Strength) حداکثر تنشی ست که یک ماده میتواند در هنگام کشش، قبل از شکستن، تحمل کند. نقطه مقابل آن در فشرده سازی را مقاومت فشاری مینامند.

مقاومت کششی نهایی معمولا با انجام آزمایش کشش و ثبت میزان تنش و کرنش به دست می آید و با واحد پاسکال Pa (یا نیوتون بر متر مربع N/m^2) بیان میشود.

مقاومت کششی در مواد شکننده، کمتر از مواد منعطف است. بنابراین در مواد و مصالح رایج مانند آلیاژها، بتن، فولاد و… از اهمیت بالایی برخوردار است.

موتور دینامی یا القایی (Induction Motor) :

متشکل از یک بخش ثابت به نام استاتور (Stator) و یک بخش متحرک که روتور (Rotor) نامیده میشود. جریان الکتریکی متناوب (AC) با عبور از سیم پیچی های استاتور و ایجاد میدان الکترومغناطیسی باعث چرخش روتور میشود. موتور های القایی در دو مدل سه فاز و تک فاز تولید میشوند. مانند موتور ماشین لباسشویی یا کولر آبی

موتور های ذغالی یا براش (Universal motor) :

از طریق ذغال یا کربن صنعتی (Brush)  جریان الکتریکی را به روتور سیم پیچی شده منتقل کرده و با ایجاد میدان مغناطیسی حول روتور، باعث چرخش آن میشود. چرخش روتور و تماس دائم آن با ذغال باعث ایجاد اصطکاک و جرقه در موتور میشود. مانند موتور آبمیوه گیری یا دریل

موتور های القایی طول عمر و قدرت بالاتری نسبت به موتور های ذغالی دارند و دارای توانایی کار پیوسته بیشتری هستند. در عین حال موتورهای دینامی وزن بیشتری داشته و از لحاظ قیمت، گرانتر هستند.

موتور براشلس(بدون ذغال) :

شبیه به موتور های القایی هستند با این تفاوت که هسته مرکزی موتور ثابت است و پوسته می چرخد. بنابراین به جاروبک (ذغال) نیازی ندارند. از مزایای موتور های براشلس میتوان به نسبت قدرت به وزن بالا، سرعت زیاد، گشتاور و بازده بالا و هزینه نگداری پایین اشاره کرد. از این مدل موتور ها در وسایل جانبی رایانه استفاده می شود.

نسبت روغن به سوخت در موتورهای دو زمانه :

ابزارهای صنعتی مانند چمن زن ها ، اره های بنزینی و… دارای موتورهای دو زمانه هستند. موتورهای دوزمانه بر خلاف موتور های چهار زمانه برای روانکاری و جلوگیری از ساییدگی پیستون ها، نیاز به مقداری روغن در سوخت خود دارند. نکته با اهمیت، رعایت نسبت روغن و سوخت است که موتور های مختلف استاندارد های متفاوتی در این نسبت دارند و به دلیل اهمیت موضوع، برای آگاهی از این نسبت باید به دفترچه راهنمای دستگاه مراجعه کرد. نسبت های متداول 1به25 ، 1به30 ، 1به40 و 1به50 هستند. به این معنی که 1 واحد روغن به ازای 25، 30، 40 یا 50 واحد سوخت. یا به عبارت دیگر در نسبت 1به50 باید به ازای یک لیتر بنزین، 20سی سی روغن اضافه شود. پیشنهاد میشود که در ابتدای کار دستگاه های صفر، از نسبت روغن بیشتری استفاده شود، تا وقتی که دستگاه به اصطلاح آب بندی شود.

وزن اره فارسی بر :

یکی از مشخصات مهم اره فارسی بر وزن آن است که رابطه مستقیمی با امکانات و کارایی آن دارد. محدوده وزن اره های فارسی بر بین 10 تا 30 کیلوگرم است که فارسی بر های کشویی دو طرفه، علی رقم کارایی بالا از وزن زیادی برخوردار است.

ولوم دوم (Arc Force) :

ولوم دوم (Arc Force) را میتوان به عنوان یکی از قابلیت های مهم در اینورترهای جوشکاری نام برد. این عملکرد سبب می شود که  قوس به صورت یکنواخت و ملایم ایجاد شود و درعملیات های جوشکاری که به جریان بالایی نیاز دارند، مانع از سوراخ شدن قطعه یا چسبیدن الکترود گردد.

ویژگی های دندانه تیغه اره دستی :

ویژگی های دندانه تیغه اره های دستی با توجه به جنس قطعه مورد برش، تعیین میگردد. برای برش قطعه های سخت (مانند آهن) از دندانه های ریز و پرتعداد با زاویه حادتر در طراحی تیغه استفاده میشود. در حالی که تیغه های برش اجسام نرم (مانند چوب) دارای  دندانه های درشت و کم تعداد با زاویه باز هستند. هرچه اندازه دندانه ها بزرگتر باشد، سرعت برش افزایش و دقت و ظرافت آن کاهش می یابد.

نکته دیگر در طراحی دندانه های تیغه، یک لبه یا دو لبه بودن آن است. دندانه های دو لبه قادرند که هم در رفت و هم در برگشت، عملیات برش را انجام دهند، در حالی که دندانه های یک لبه تنها در یکی از مسیر های رفت و برگشت باعث برش قطعه می شوند.